Hem > Uncategorized > Lilla Saltsjöbadsavtalet.

Lilla Saltsjöbadsavtalet.

Avtalet fastslog att:

Som oberoende journalist har Du att beakta följande rekommendationer:

*Företrädesvis positivt bedöma och omskriva svenska medborgare av utländsk härkomst, detta särskilt i samband med ungdoms- idrotts- och konstnärlig verksamhet

*Vid evenemang med inslag av skiftande kulturer, företrädesvis intervjua och visuellt framhålla medverkande av utländsk härkomst

*Att under en tidsperiod av fem år systematiskt nedtona de negativa effekter som utpekande av speciell rastillhörighet vid brottslig verksamhet kan komma att ha för drabbade populationer

Men ”femårsperioden” har förlängts och avtalet om att ”systematiskt nedtona” invandrares kriminalitet gäller bevisligen än idag bland landets journalister.

Efter det att DN publicerat artikeln om Jousef och Ahmed hörde läsare av sig till tidningen och tackade för att man skrivit sanningen, vilket inte mottogs väl av DN:s läsarombudsman:

Det som stör mig när många nu tackar mig för att DN skriver sanningen är att vissa tycks utgå från att det är typiskt för invandrare att begå den här typen av brott.

Lilian Öhrström syftar med ”den här typen av brott” på våldtäkter.

Redan 1995 hade 56 procent av våldtäktsmännen i Sverige utländsk bakgrund och enligt uppgift visar en relativt färsk undersökning från Brå att 35 procent av våldtäktsmännen inte är svenska medborgare och att 85-90 procent har utländsk bakgrund. Inte bara Sverige är drabbat. Norska tidningen Aftenposten rapporterades 2001 att enligt Oslopolisens statistik var två av tre män som åtalas för våldtäkt i Norges huvudstad av utomeuropeisk härkomst, samtidigt som offren för våldtäkt till 80 procent utgjordes av etniska norskor.

Statistik som förmodligen också ”stör” Lilian Öhrström.

Eftersom etablerade medier tagit som sin uppgift att propagera för att det är en missuppfattning att invandrarna skulle vara mer kriminella än svenskarna, vore inte det bästa sättet att bevisa att så inte är fallet att medierna använder fingerade namn som ger en antydan om förövares identitet eller helt enkelt uppger personernas etniska bakgrund?

Det skulle ju bevisa för de ”invandringsfientliga krafterna” att det till exempel är ytterst sällan våldtäktsmän – i synnerhet gruppvåldtäktsmän – har utländsk härkomst. Därmed skulle ju medierna en gång för alla slå hål på myten om att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken och ta loven ur de ”främlingsfientligas” argumentation att medierna döljer verkligheten för människor!

Inger-Siv Mattson

Var så goda. Sprid det vidare.

Annonser
Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: